RSS Feed

Ciasto z orzechami i czekoladą (splieten )

Składniki

– 4 jajka

– 250 g margaryny lub masała

– 250 g cukru

– 250 g mąki

– 125 g orzechów zmielonych (włoskie , laskowe )

– 2 łyżeczki proszku

– 1 cukier waniliowy

– 15 g startej czekolady ( raspel )

– 3 łyżki mleka

Forma keksowa przygotowana do pieczenia ciasta

Przygotowanie

Jajka oddzielamy od białek i ubijamy ze szczyptą soli i 4 łyżkami cukru .

Tłuszcz rozcieramy na puszysta masę z pozostałym cukrem , stopniowo dodając po jednym żółtku .

Nastepnie dodajemy produkty sypkie : mąka z proszkiem , orzechy , i czekoladę

Na koniec oczywiście wklepiemy deliktanie w ciasto pianę z białek .

Wykaładamy do keksowej formy .

Pieczemy w temp. ok 180 C ( tremoobieg 150 – 160 C )

Smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: