RSS Feed

Kombiwar Ryba pod koperkową pierzynką

Składniki

2 płaty rozmrożonej ryby (ja użyłam pangi)
vegeta
maka
łyżka oleju
pierzynka

łyżka masła
łyżeczka vegety
łyżka mąki
1 całe jajko
3/4 szklanki mleka
koperek – około 2 łyżek ( lub w ilości wg gustu, ale bez przesady)

Przygotowanie

rozmrożona rybę “posoloć” vegetą wg uznania obtoczyć w mące lekko obsmażyć na rozgrzanym oleju przełożyć do naczynia żaroodpornego pierzynka
masło rozpuścić na patelni po smażeniu ryby dodać vegete i mąkę – zrobić jasną zasmażkę w 3/4 szlanki mleka rozbełtać jajko stopniowo dodawać płyn do zasmażki cały czas mieszajac aby nie powstały grudki mąki i jajko się nie ścięło dodać do sosu koperek i dobrze wymieszać Sosem pokryć rybę i zapiekać około 30 minut w piekarniku (lub kombiwarze) w temp. 180 OC.
Można podawać z tłuczonymi ziemniakami zmieszanymi z niewielką ilością masła

smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: