RSS Feed

Bułeczki maślane – precle

Składniki

– 1/2 kg mąki pszennej,
– 5 dag drożdży,
– 10 dag masła,
– 4 jaja,
– 1/2 szklanki mleka,
– 1/2 łyzeczki soli,
– 4-5 łyżek cukru kryształu,

Przygotowanie

Z połowy mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, drożdży zrobic rozczyn.

Jaja roztrzepac z pozostałym cukrem. Mąkę wymieszac z solą, dodac roztrzepane jaja i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiac ciasto. Pod koniec dodac letnie rozpuszczone masło. Dalej wyrabiac.

Po wyrobieniu pozostawic ciasto do wyrośnięcia. Na stolnicy kształtowac małe precle i układac na blasze. Odstawic do ponownego wyrośnięcia.Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac sezamem lub makiem. Piec około 15 minut w 180 stopniach.

Przepis pochodzi z ksiązki przepisy siostry Anastazji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: