RSS Feed

Pyzy nadziewane z kielbaska czosnkiem i serem zoltym

Składniki

Pyzy :
ciasto jak na kluski ślaskie
na 10 srednich pyz daje

9 ziemniakow
jajko
maka ziemniaczana

Nadzienie

kielbasa 1 srednia lub duza
2 zabki czosnku
ser zołty
przyprawy : warzywko, papryka , curry, pieprz
< tluszcz wg uznania > ja uzywam oliwki z oliwek

Przygotowanie

ziemniaki gotujemy odleamy wode . Po wystygnieciu przeciskamy – ja jak nie mam czasu bardZo dokladnie tluke i rozgniatam- przekladamy do miski
dzielimy na 4 czesci . jedna odkladamy na bok w puste miejsce zasypujemy mąka dodajemy jajko CALOSC WYRABIAMY
Ja dodaje soli ciupenke .

Nadzienie
Kielbaska kroimy w kostke podsmazamy lekko – zeby nie bylo spieczona i twarda- dodajac czosnek oraz przyprawy.
Przekladamy do naczynia starajac sie odcedzac z tluszczu.
Ser zólty kroimy w kostke niewielkiej wielkosci.

Formujemy kule sredniej wielkosci . Z kazdej z nich robimy placuszka . Na srodek kladziemy nadzinie z kielbaski i pokrojony ser.
Zlepiamy Formujac z powrotem kule tak aby nadzienie bylo wewnatrz.
Wrzucamy na wrzaca osolona wode. Po wyplynieciu kluski maja sie gotowac ok. 5 minut.

Mozna podawac ze skawarkami
Lub z sosami wg.uznania
Bardzo dobrze smakuja z sosem pomidoowo-grzybowym posypane serem żółtym

ŻYCZE SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: