RSS Feed

Szparagii zapiekane pod beszamelem z kurkami

Składniki

1 Pęczek szparagów zielonych
100g kurek
lyżka mąki
2 łyżki masła
sól pieprz gałka muszkatałowa
mleko
parmezan

Przygotowanie

Szparagii ugotować pionowo, tak aby główki szapagów wystawały ponad poziom wody.
Gotować ok 8 – 10 min

W tym czasie kurki podsmażyć na maśle lekko je zrumienić

Po ugotowaniu szparagii wyjąć i odsączyć

Przygotować beszamel

Lyżke mąki podsmażyć na lyżce masła w rondelku – tak aby sie nie zrumieniła a jedynie straciła smak surowości
stopniowo dolać mleka ( niestety nie mogę powiedzieć ile bo zawsze robie to na oko) aż do uzyskania gęstej konsystencji można opcjonalnie dodać lyżke wywaru spod szparagów.
Sos nie powinien się zagotować.
Na koniec dodać odrobine soli, pieprzy i gałki w zalezności od upodobania

Osaczone szparagii ułożyć na wysmarowanym masłem naczynei żaroodporne
rozprowadzić kurki. Nastepnei zalać to sosem beszamelowym i posypać parmezanem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapieć –
ok 10 – 15 min. Podawać cieple.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: