RSS Feed

Dziwak

Składniki

DZIWAK

Ciasto kruche

25 dag cukru

1 margaryna

4 żółtka

60 dag mąki

1 łyżeczka proszku

4 łyżki kwaśnej śmietany

Ciasto zagnieść podzielić na 4 placki

Masa jabłkowa

80 dag cukru

1 kg jabłek

4 dag margaryny

trochę galaretki

jabłka zesmażać z pozostałymi składnikami

Masa makowa

1 szklanka maku

2 jajka

5 dag margaryny

10 dag cukru

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną dodać mak a na końcu piane z białek

Masa różowa

1 masło

1 szklanka pudru

1 galaretka różowa rozpuścić w ½ szklanki wody

Przygotowanie

Robimy ciasto kruche, dzielimy na 4 części. Jedną część kładziemy na blaszkę prostokątna najlepsza jest taka z wyjmowanym dnem, na ciasto wykładamy wcześniej usmażone jabłka do których dodajemy pół torebki galaretki a na jabłka znów dajemy placek krychy, tak przygotowany placek pieczemy. dwa pozostałe placki przekładamy masą makową i ieczemy. gdy ciasto przestygmie robimy nasę różową. masło ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną galaretkę najlepiej różową. tak przygotowana masę rozkładamy na lacku z makiem i przykrywamy lackiem z jabłkami. po wierzchu dekorujemy polewą.
ciasto bardzo dbrze się kroi, i świetnie wygląda jest kolorowe i smaczne, przy najbliższej okazji dodam zdjęcie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: