RSS Feed

Sos holenderski szybki

Składniki

4 żółtka
25dag masła
2 łyżki stołowe wody
trochę soli do smaku

Przygotowanie

Wziąż dwa rondle duży i mały .Mały niech będzie z rączką,a w dużym ma wrżeć woda, w którym będziemy ogrzewac mały.Do małego rondelka dać 2 łyżki stołowe wody,4 żółtka i trochę soli do smaku.Przygotować na talerzu masło rozdrobnione na kawałki wielkości orzecha włoskiego.Wziąć mniejszy rondelek do lewej ręki zanurzyć w gotującej wodzie, a prawa ręką ubijąć jego zawartość trzepaczką.Gdy żółtka gęstnieją, dodać kawałek masła i ubijać aż się stopi.Podgrzać, dodać masło, ubijać i tak dalej ,aż zużyjemy całą ilość masła.Wtedy zostawić w parze i ubijać bezustannie; sos zgęstnieje dzybko.Można, jeśli kto lubi dodać soku z cytryny.Sos jest drogi , ale jaki dobry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: