RSS Feed

Zakwas na chleb – żytni zakwas chlebowy

Składniki

– mąka zytnia
– woda

Przygotowanie

Przygotowanie zakwasu (5 dni):

Dzień 1:
pół szklanki mąki zytniej + pół szklanki letniej wody
-mieszamy i umieszczamy w sporym słoiku
– przykrywamy folią spozywczą lub gazą
– zostawiamy w ciepłym miejscu

Dzień 2:
1/4 szklanki maki + 1/4 szklanki letniej wody
– mieszamy
– przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu
Tego dnia zakwas powinien juz zacząć fermentowac i lekko kwasno pachnąć – pojawiaja się purchle powietrza🙂

Dzień 3:
To samo co dnia 2.

Dzień 4:
-pół szklanki maki + pół szklanki letniej wody
-przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu

Dzień 5:
odrobina maki + odrobina letniej wody
– odstawiamy w ciepłe miejsce i po około 2 godzinach zakwas jest juz gotowy do użycia.
Zakwas tego dnia powinien juz mocno fermentować i mocno kwasno pachnąć.

Zakwas który nam zostanie (nadwyzka nie potrzebna do wypieku chleba) umieszczamy w lodówce – szczelnie zamkniety.
Co tydzień dokarmiamy odrobina maki i wody.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: