RSS Feed

Biszkoptowa szarlotka wg Łasicy

Składniki

1 kg kwaśnych jabłek
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka i 2 łyżki mąki
4 łyżki oliwy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
cynamon (ewentualnie cukier cynamonowy)
tłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta do posypania blachy

Z tej ilosci składników piekę ciasto w tortownicy o średnicy 25 cm

Przygotowanie

Jabłka obrać, wydrążyć. podzielić na cząstki (najlepiej ósemki), wyłożyc na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę i posypać cynamonem lub cukrem cynamonowym (jesli jabłka są bardzo kwaśne).

Jajka ubić z cukremi ciagle mieszając dodać stopniowo oliwę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać do masy jajecznej i wylać na jabłka.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 45-50 minut (sprawdzać stan ciasta patyczkiem).

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: