RSS Feed

Sałatka ze świeżych pieczarek

Składniki

30 dag pieczarek,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 średnie pomidory,
1 kwaśne jabłko,
100 ml majonezu,
50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
cukier, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę lub plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Jajka obrać ze skorupek i posiekać. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.Zalać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 1/2 godz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: