RSS Feed

Kurczak z ananasem i grzybami Mun

Składniki

1 podwójna pierś kurczaka (ok 45 dag)
puszka ananasa w kawałkach
2 ząbki czosnku
2 szalotki
2 cm kawałek imbiru
garść grzybów Mun

białko
łyżka maki ziemniaczanej

łyżka ostrego sosu chili
2 łyżki grzybowego sosu sojowego, może być ten zwykły ciemny sos sojowy
pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie

Grzyby gotuję wg przepisu na opakowaniu i kroję w paseczki.
Kurczaka kroję w paseczki. Z białka i mąki robię marynatę, w której na kilka minut zanużam kawałki kurczaka.
Na patelni podgrzewam tłuszcz i smażę na nim czosnek z szalotkami i imbirem (wszystko drobno pokrojone). Dodaję grzyby, kurczaka z marynatą i ananasa bez zalewy. Przyprawiam pieprzem, sosem sojowym i sosem chili. Smażę kilka chwil aż kurczak będzie miękki. Podaję z ryżem. Jeśli ktoś lubi większą ilość sosu można dodać na koniec troszkę zalewy z ananasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: