RSS Feed

grochówka ziołowa, lekka

Składniki

25 dag łuskanych połówek grochu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
10-15 dag czosnkowej kiełbasy
kawałek skóry z wędzonego boczku (niekoniecznie)
2 – 3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela ang.
4 ziarenka jałowca
łyżeczka zielonej bułgarskiej czubrycy (lub naszego cząbru),
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,
łyżeczka nasion kopru,
kilka listków świeżej szałwii
sól, pieprz

Przygotowanie

Grochówka w zimne dni – wiadomo dobra rzecz, tylko potem te wzdęcia …..
Proponuję mało tłustą wersję grochóweczki z mocno ziołowymi akcentami i niekoniecznie z majerankiem, którym ją przeważnie przyprawiamy.

Groch płuczemy, zalewamy 1,5l wody i tradycyjnie moczymy minimum ok. godziny. Po tym czasie dorzucamy do wody zmiażdżone ziarenka jałowca i ziela ang. oraz listki laurowe i łyżkę soli i jeśli mamy, dla zapachu, skórkę z wędzonego boczku – nastawiamy na mały ogień.
Po 20 minutach dodajemy startą na duzych oczkach tarki marchewkę, seler, pietruszkę, pokrojone w drobna kostke ziemniaki, roztarty czosnek, łyżeczkę czubrycy, lubczyk, koper i kilka posiekanych listków szałwii. Gotujemy do miękkości warzyw. Drobno pokrojoną kielbasę i cebulke podsmażamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy wg smaku pieprzem i ew. solą.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: