RSS Feed

Drobiowe kotlety pod warstwą pieczarkowo – jajeczną

Składniki

Składniki:

4 pojedyńcze filety drobiowe

4 jajka

ok 20 dag pieczarek

3 łyżki masła

1 cebula

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

po 1 łyżce majonezu na każdy kotlet

ser żółty do posypania

2 łyżki wody

sól, pieprz

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż (wychodzi nam z 4 kotletów 8). Ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy z nich opruszyć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Usmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i starte na dużych oczkach pieczarki.

Na innej patelni usmażyć jajecznicę (masło, woda i jajka). Dodać sól i szczypiorek.

Na kotlety łyżką nakładać ciepłą jajecznicę, a na nią pieczarki. Każdy kotlet posmarować warstwą majonezu (wychodzi na kotlet po płaskiej łyżce).

Tak przygotowane kotlety wstawić do piekarnika nagrzanego ok 180-190 st C. Pieczemy je ok 30 minut.

Następnie kotlety posypać startym na małych oczkach serem żółtym i wstawić ponownie do piekarnika by się ser rozpuścił.

Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: