RSS Feed

Kurczak w porach

Składniki

1 kurczak ok. 1,5- 1,8 kg,
pory, najlepiej tyle, ile waży kurczak ,
1 łyżka masła ,
4 łyżki oliwy,
1 żółtko ,
1/2 szklanki słodkiej śmietany ,
sól , pieprz najlepiej biały

Przygotowanie

Kurczaka umyć , osuszyć ściereczką , natrzeć solą i pieprzem ; odstawić na godzinę. Następnie pokroić na porcje , na patelni obsmażyc na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła ; przełożyć wraz z tłuszczem do rondla. Pory umyć, odciąć część zieloną , pozostawiając tylko białą. Pokroić na grube 1,5 cm krążki, włożyc do mięsa i dusić na bardzo małym ogniu. od czasu do czasu rondlem potrząsnąć. Nie mieszać! Gdy mięso będzie miękkie , przełożyc wraz z porami na półmisek. Do utworzonego sosu dodać śmietankę rozmieszaną z surowym żółtkiem; zagrzać, ale nie zagotować.Sos dporawic do smaku solą i pieprzem , wylac na mieso z porami. Można podawać z ziemniakami puree lub ryżem. Osobiście wolę ryż.
UWAGA Kurczak jest naprawdę świetny, zatraca tę mdłość hodowli "hormonalnej". Nie lubię białego mięsa,ale dla tego przepisu robię wyjątek. Często robię w ten sposób tylko udka kurczaka. Doskonale sie sprawdza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: