RSS Feed

Zapiekany kalafior z pieczarkami i wędliną

Składniki

Kalafior
20 dag.pieczarek
2 łyżki mąki
3 łyżki tłuszczu
1/4 l.bulionu (z kostki)
3 łyżki śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
15 dag.sera żółtego
10 dag.dowolnej wędliny
sól,cukier,pieprz,maga-do smaku

Przygotowanie

Kalafior oczyścić,umyć, a następnie obgotować przez ok.10 min. w wodzie z cukrem i solą. Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżce tłuszczu. Na drugiej patelni zrobić zasmażkę z łyżki tłuszczu i mąki, wlewać zimny bulion, podgrzewając i mieszając.Zagotować, dodając koncentrat i pieczarki – przyprawić.Sos zdjąć z ognia i rozprowadzić śmietaną. Wędlinę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć cząstki kalafiora, wędlinę, polać sosem z pieczarkami a wierzch posypać startym serem żółtym. Zapiekać 20 min. w temp. 200 C. Smacznego !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: