RSS Feed

biszkopt bananowo-ananasowy

Składniki

biszkopt (można wg własnego przepisu):
– 6 jajek
– 3/4 szkl mąki tortowej
– 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
– szkl. cukru
– opakowanie cukru waniliowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– paier do pieczenia

masa bananowa:
– kostka margaryny
– 2 budynie bananowe
– 750 ml mleka
– 1/4 szkl. cukru

dodatkowo:
– dwie galaretki pomarańczowe
– puszka ananasów

Przygotowanie

biszkopt:
żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze solą na sztywną pianę, następnie dodawać powoli cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać. Bardzo powoli dodawać do masy jajecznej. Na spód dużej blaszki wyłożyć papier do pieczenia. Biszkopt pieć w 175oC ok 20-25 min.

Masa bananowa:
Z 750 ml odlać 150 ml mleka. w 150 ml rozpuścic budynie, reszte zagotować z cukrem.
Margarynę utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie powoli dodawać wystudzony budyć. Jakby masa była za gęsta dodać 2-3 łyżki mleka.

Wystudzony biszkopt podzielic na dwie części, nasączyć go z obu stron syropem z ananasów. Przełożyć masą bananową. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kawałki ananasy. Wylać na wierzch tęrzejącą galaretkę.

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: