RSS Feed

Nadziewane saszetki

Składniki

Ciasto:
0,5 kg mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny
2-3 łyżki śmietany
½ łyżeczki soli

Farsz:
0,5 kg pieczarek
2 średnie marchewki
1 mały por
4 jajka
sól, pieprz
dowolne zioła (np. majeranek, tymianek, oregano)

1 żółtko do smarowania

Przygotowanie

Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy razem na stolnicy. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie można połączyć dobrze składników, dolewamy ciepłej wody. Ew. podsypujemy mąką, jeśli jest za mokre.

Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę, smażymy doprawiając solą i pieprzem. Marchewki gotujemy, obieramy, drobno kroimy. Por, myjemy i łącznie z zieloną częścią drobniutko kroimy. Jajka gotujemy na twardo, drobno kroimy. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.

Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy (np. salaterką) koła o średnicy 10-12 cm. Na środek kładziemy farsz, unosimy brzegi ciasta i zlepiamy łącząc ciasto do środka i tworząc woreczek/saszetkę. Smarujemy żółtkiem i pieczemy do zrumienienia w temp. ok. 180 st.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: