RSS Feed

Tarta z jabłkami w karmelu

Składniki

3-4 średnie jabłka – najlepiej lekko kwaskowe
2 łyżki soku z cytryny
½ szklanki cukru – do jabłek
15 dkg masła
20dkg mąki
1 łyżka cukru – do ciasta
1 żółtko
szczypta soli

Przygotowanie

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny. Do rondelka wsypać cukier i pokrojoną margarynę (50g), pogotować na małym ogniu. Włożyć jabłka i dusić na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Z mąki, reszty masła, cukru, żółtka, soli i 5 łyżek wody zagnieść ciasto. Spód i boki formy na tartę wyłożyć ciastem, na nie wyłożyć jabłka i polać skarmelizowanym cukrem. Upiec ( boki powinny się zrumienić). Można podawać z bitą śmietaną

Tym razem pokroiłam jabłka w mniejsze kawałeczki:

tak tarta wygląda przed włożeniem do piekarnika:

a tak po upieczeniu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: