RSS Feed

Capucino – ciasto

Składniki

składniki na ciasto:
7 jaj,
1 szkl. cukru,
2 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
7 łyżek oleju

składniki na krem:
0,5 litra śmietanki 30% lub 36% – schłodzona,
3 śnieżki,
100g. capucino waniliowej lub śmietankowe,
pół czekolady gorzkiej starkowanej

do nasączenia ciasta:
2,5 szkl. przegotowanej wody,
sok z cytryny
cukier – wszystko zagotować

Przygotowanie

ciasto:
białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, miksować na małych obrotach, dodać żółtka, mąkę, proszek do piczenia – dokładnie zmiskować. Piec w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.

masa:
śmietankę ubić dodać śnieżki, następnie capucino i czekoladę, wymieszać.

Ciasto przedzielić na połowę, nasączyć, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą połową ciasta, nasączyć, rozsmarować resztę masy, posypać starkowaną czekoladą. SMACZNEGO!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: