RSS Feed

Ciasto z coca colą

Składniki

200 g mąki
120 g cukru
1/2 łyżeczki sody
125 g masła
150 ml coca coli
1 jajko
2 łyżki kakao
125 ml maślanki naturalnej
1 łyżeczka cukru waniliowego

polewa:

100 g cukru pudru
1 łyżka kakao
2-3 łyżki coca coli
20 g masła

Przygotowanie

1. Mąkę wymieszać z cukrem. W garnku roztopić masło, dodać colę i kakao i lekko przestudzone wlać do mąki, dobrze wymieszać.

2. W drugiej misce wymieszać maślankę z jajkiem, sodą i cukrem waniliowym i dodać do pierwszej mieszanki. Konsystencja ciasta jest płynna i trzeba uważać, żeby nie wypłynęła z foremki, wiec lepiej nie używac tortownicy.

3. Piec w 180 °C przez 45 minut (termoobieg 165°C).

4. W międzyczasie przygotować polewę. Masło rozpuścić w garnku, dodać colę, cukier puder i kakao i doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorące ciasto polać gotową polewą. Można ozdobić jakąkolwiek posypką lub wiorkami kokosowymi.

Przepis dostałam od kolezanki z USA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: