RSS Feed

zapiekanka z kalfira

Składniki

Duży kalafior, 10 dag chudej kiełbasy lub pieczeni, 4-5 pomidorów, cebula, 3-4 łyżki oliwy, 20 dag startego żółtego sera, koperek, sól, pieprz

Przygotowanie

Umyty kalafior włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki cukru i ugotować na półmiękko, po czym odcedzić i odstawić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone pomidory i chwilkę razem dusić. Kalafior podzielić na różyczki, wymieszać z pomidorami, pokrojonym mięsem lub kiełbasą oraz posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, posypać startym serem, skropić oliwą i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z pikantną surówką.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: