RSS Feed

Swiateczny dorsz

Składniki

1 kg solonych filetow z dorsza
1 kg pomidorow
1 peczek natki pietruszki
puszka zielonych oliwek (bez pestek)
odrobina szafranu
1 kg malutkich ziemniakow
1 kg cebuli
olej lub oliwa z oliwek

Przygotowanie

Potrawa tradycyjna w meksykanskim domu na swieta Bozego Narodzenia.

Usunac sol z ryby, moczac ja w wodzie. Nalezy zmieniac kilkakrotnie wode, to moze trwac dzien lub dwa. Po odsoleniu ryby pokroic ja na kawaleczki. Ziemniaki obrac i pokroic w kostke, ugotowac. Cebule pokroic w polksiezyce. Pomidory umyc i zblendowac. Cebulke z szafranem zeszklic na tluszczu , nastepnie dodac przecier z pomidorow, ziemniaki i kawalki ryby. Doprowadzic do wrzenia. Na koniec dodac posiekana natke pietruszki i oliwki w calosci. Danie mozna wielokrotnie odgrzewac, a za kazdym razem smakuje lepiej. Podaje sie je z bagietka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: