RSS Feed

Szpinakowo – groszkowa salatka z feta

Składniki

szpinak swiezy (ok 300-500g)
1 kostka fety
1,5 szklanki groszku gotowanego mrozonego lub swiezego (nie moze byc z puszki!)
maly peczek swiezej miety (mozna ewentualnie dodac suszona do dressingu)

1/4 szkl. oliwa z oliwek
0,5 cytryny
1 lyzka musztardy
lyzka cukru
sol,pieprz

Przygotowanie

Szpinak myjemy i suszymy (jak nie jest mlody to odcinamy lozdyzki od listkow), fete kroimy w kostke, groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie i chlodzimy, miete siekamy (ale niezbyt drobno).Wszystkie skladniki delikatnie mieszamy.

Do malego sloiczka wlewamy olej, sok z cytryny, wsypujemy cukier, sol, pieprz (sporo tego pieprzu) oraz lyzke musztardy, sloik zakrecamy i intensywnie nim potrzasamy az skladniki sie wymieszaja.

Salatke polewamy dresingiem tuz przed podaniem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: