RSS Feed

Muffinki amerykańskie – PYSZNE

Składniki

PRZEPIS NA 12 SZTUK!

Składniki suche:

1 i 3/4 szklanki mąki (przesianej)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

Składniki mokre:

1 jajko (roztrzepane )
1 i 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju

Dodatki:

1/2 szklanki kakao
1/2 tabliczki czekolady

1 szklanka to 250 ml

Przygotowanie

1. W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche. W drugiej mokre…
2. Do suchych składników powoli dodajemy mokre. Radziłabym nie używać miksera, ponieważ świetnie i szybko da się je połączyć zwykłą trzepaczką. Poza tym, muffinki będą bardziej puszyste.
3. Następnie dodajemy pokrojoną wcześniej na drobne kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy. Jeżeli chcemy zrobić czekoladowe babeczki z czekoladą, to wcześniej do składników suchych dodajemy również kakao. Do tego wariantu najbardziej pasuje czekolada biała, natomiast do babeczek jasnych – gorzka lub mleczna.
4. Natłuszczamy formę do babeczek i wlewamy masę.
5. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Babeczki można zrobić na wiele sposobów, dodając orzechy, suszone owoce, cynamon, kawę, czyli co nam przyjdzie do głowy… Przepis jest naprawdę sprawdzony.

POLECAM !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: