RSS Feed

Babka cytrynowa

Składniki

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna

Przygotowanie

Skórkę z cytryny zetrzeć, wycisnąć sok. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jaju, ucierać na jednolitą masę. Dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny i drugą szklankę mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto przelać do podłużnej prostokątnej formy (30×10 cm), natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec 40 min. w temp. 180 stopni.

Przepis znaleziony w jakimś piśmie dla kobiet, ale osobiście wypróbowany (co widać na załączonym zdjęciu) – babka wychodzi pyszna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: