RSS Feed

roaliki na drozdzach

Składniki

50 dkg maki pszennej
1 jajko
1 margaryna
szczypta soli
2 lyzeczki cukru
5 dkg drozdzy
1/2 szkl mleka lub smietany
powidlo
jajko do posmarowania rogalikow
cukier krysztal do posypania

Przygotowanie

z maki, margaryny, soli, jajka i mleka (w mleku rozetrzec drozdze i cukier) zagniesc jednolite ciasto. nastepnie uformowac kule, zawinac ja w lniana scierke i wlozyc do zimnej wody. gdy ciasto wyplynie na wierzch (ok 20min)wylozyc na stolnice i chwile wyrabiac. ciasto cieniutko rozwalkowac, wykroic trojkaty i na szersza strone nalozyc powidloi zwinac.wierzch posmarowac roztrzepaym jajkiem i posypac cukrem.piec 25min.

ciasto po wyjeciu z wody musi przebywac w zimnie.

rogaliki sa tak samo pyszne 10 min po upieczeniu jak i 5 dni pozniej to jes ich najwieksza zaleta gdyz mozna je przygotowac wczesniej(u mnie sie to jednak nie sprawdza – po2 godz znikaja)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: