RSS Feed

Piwo “kozicowe”

Składniki

1/2 litra ziaren jałowca
1,2 kg cukru
1 szklanka / 250 ml/ chmielu
10 litrów wody
2 dag drożdży
5 dag rodzynek

Przygotowanie

Jałowiec mielimy lub dokładnie rozgniatamy i zagotowujemy z wodą. Pozostawiamy na około 12 godzin, potem przecedzamy. Chmiel zagotowujemy w 1/2 litra wody – gotujemy około 20 minut, przecedzamy i wlewamy do wywaru jałowcowego. Dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple na 1 dobę. Przelewamy do butelek dodając do każdej kilka rodzynek. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Przed użyciem nie wstrząsamy butelką, bardzo delikatnie ją otwieramy, tak aby zawartość pozostała w butelce, a nie na otwierającym.

Piwo kozicowe to napój regionalny na Kurpiach, przygotowywany na świąteczne okazje, smaczny, orzeźwiający o ciekawym smaku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: