RSS Feed

Strucle bożonarodzeniowee z makiem

Składniki

ciasto:
40 dag mąki pszennej
15 dag masła
5 dag drożdży
6 łyżek śmietany 18%
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

nadzienie:
masa makowa z puszki, słoika- ze sklepu

lub

40 dag maku
1/2 szklanki cukru
1 słoik miodu
aromat migdałowy
1/2 kostki stopionego masła
5 jaj
bakalie- dowolne

Przygotowanie

1. Drożdże mieszamy ze śmietaną.

2. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, masło, jajka, żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

3. Rozwałkowujemy na dość grube ciasto. Dzielimy na równe kawałki. Ponownie rozwałkowujemy.

4. Jeśli mamy nadzienie gotowe to przekładamy nim ciasto a jak robimy sami to mieszamy wszystkie składniki na nadzienie i przekładamy tą masą.

5. Na pergamin układamy ciasto, następnie masę, później znowu ciasto, masę i ciasto i masę. Całość zawijamy i na koniec owijamy w pergamin.

6. Wkładamy do prostokątnej formy- w przeciwnym razie ciasto nam się rozwali w piekarniku:)

7. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 40- 45 minut.

Ja czasem przyozdabiam lukrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: