RSS Feed

Miodownik2

Składniki

Ciasto

1/2 kg mąki
1/2 margaryny (ok. 100 gr)
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. stopionego miodu
2 całe jajka
1 łyżeczka sody

Krem

1 i 1/2 szkl. mleka
5 łyżek kaszy manny
7 łyżek cukru
1/2 kostki masła (margaryny) (ok 100-112 gr)
aromat (najlepiej rumowy lub trochę alkoholu)

polewa czekoladowa
można dodać orzechy, wiórki kokosowe, migdały, itp.

papier do pieczenia

Przygotowanie

Wyrobić ciasto z podanych składników. Zagnieść, wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 3 części i piec osobno 3 placki.
Temp. 180 st. po ok. 20 min. (mają być koloru płynnego miodu).

Ugotować kaszę, na koniec dodać cukier. Wystudzić. 1/2 kostki masła
rozetrzeć i dodawać po trochę kaszkę. Na koniec dodać aromat.
Podzielić na 2 części.

Układamy:
placek
1/2 masy
placek
1/2 masy
placek
polewa
można posypać dodatkowo orzechami, migdałami i wiórkami kokosowymi

Przepis pochodzi z zaczarowanego zeszytu przepisów kulinarnych mojej mamy🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: