RSS Feed

Biszkopt z jabłkami i kruszonką kokosową

Składniki

Biszkopt z 5 jajek
(każdy ma swój wypróbowany przepis więc nie podaję)

1,5 kg jabłek
1 szkl cukru
3 szkl wody

1,5 budyniu cytrynowego

KRUSZONKA

1 zółtko
2-3 łyżki cukru
7-8 dkg masła
10 dkg kokosu

Przygotowanie

Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Szklankę cukru połączyć z 3 szklankami wody i zagotować. Do uzyskanego syropu wrzucić jabłka i pogotować 2-5 min (zależy od gatunku jabłek). Jabłka powinny być lekko szkliste. Po ugotowaniu wyjąć na sitko, aby obciekły. Na pozostałym z gotowania jabłek syropie ugotować budyń cytrynowy.

Na upieczony biszkopt wyłozyć jabłka i wylać na nie budyń. Na budyń położyć kruszonke kokoksową i zapiekac wszystko 10-15 min

KRUSZONKA
Żółtko wbić do miseczki, dodać do niego 2-3 łyżki cukru i masło. Utrzeć składniki mikserem, na koniec dodać kokos i wymieszać wszystko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: