RSS Feed

konfetti z jarzębiakiem

Składniki

1 l oranżady (może byc Sprite)
1 l jarzębiaku
2 butelki wytrawnego wina musującego
1 l soku winogronowego
1 kg pomarańczy
2 kiwi
4 jabłka
paczka mrozonych truskawek

Przygotowanie

Schłodzone: oranżada, sok winogronowy i jarzębiak wlac do misy, w której zmieści się 7 litrów płynu.
Odstawic w chłodne miejsce.
Obrac i pokroic jabłka i kiwi: jabłka w kostkę, kiwi w plasterki.
Wrzucic do chłodzącej się miski z sokiem i jarzębiakiem.
Obrac pomarańcze i wykroic z nich cząstki ( położyc owoc na desce i ostrym nożem okrawac skórkę wraz z gorzką, białą warstwą; trzymając owoc w dłoni, małym, ostrym nożykiem wykrawac cząstki miąższu spomiędzy płatków osłonki; mocno ściskając resztki owocu wycisnąc sok z miąższu pozostałego po osłonkach).
Dodac do płynu.
Dodac mrożone truskawki, zamieszac, uzupełnic winem musującym i natychmiast podawac.
Można dodac kilka kostek lodu.

Konfetti to idealny drink na karnawałowe przyjęcia.
Jest bardzo prosty do przygotowania i ma wiele wariantów: zamiast wina musującego można użyc szampana, zamiast truskawek mrożonych malin, zamiast jarzębiaku rumu.
Ważne jest, aby wszystkie składniki, w tym świeże owoce, były bardzo mocno schłodzone.
Najsmaczniejszy koktajl kofetti jest ze świeżymi owocami, ale w sytuacji podbramkowej można użyc owoców z puszki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: