RSS Feed

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serkiem wiejskim.

Składniki

Na 2 osoby:

pół opakowania mrożonego szpinaku (225 g)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

pół opakowania (100g) serka wiejskiego (może być light)

kilka suszonych pomidorów w oleju ze słoika

łyżka oleju z suszonych pomidorów

natka pietruszki

sól

pieprz z młynka

Makron (dowolny rodzaj) najlepiej pełne ziarno

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w solonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzamy. Trzymamy w cieple.

Na łyżce oleju spod pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy zamrożony szpinak i dusimy do rozpuszczenia i odparowania wody. Dorzucamy listki pietruszki, przeciśniety przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę szuszone pomidory. Chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy pół opakowania serka wiejskiego i delikatnie mieszamy. Podajemy z makaronem.

Smacznego! To pomysł na szybkie, proste, zdrowe i efektowne danie, które dodatkowo jest bardzo sycące. Do potrawy można dodać świeże listki bazylii, zielony groszek lub (w wersji dla mięsożerców) pierś z kurczaka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: