RSS Feed

placuszki z mlekiem w proszku

Składniki

2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl mleka w proszku
cukier waniliowy
2 łyżki oleju
woda albo mleko

Przygotowanie

Sypkie składniki połączyć i wymieszać..dodać dwie łyżki oleju i tyle mleka lub wody aby uzyskać ciasto konsystencji trochę gęściejszej niż ciasto naleśnikowe.Nakładać na gorący olej po dwie łyżki ciasta na jeden racuch.Smażyć z dwóch stron na rumiano.Z tej porcji wychodzi ok. 20 racuchów.Można jeść z cukrem pudrem albo z dżemem.
Użyłam mleka w proszku instant.Ale można zwykłego mleka w proszku.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: