RSS Feed

Staropolski piernik świąteczny

Składniki

1/2 kg miodu- najlepiej prawdziwego
2 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg pszennej mąki
3 jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
2- 3 torebki przyprawy korzennej

Przygotowanie

Miód, cukier i masło stopniowo podgrzewamy, niemal do wrzenia. Masę schładzamy i do letniej dodajemy mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy korzenne- wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobione ciasto formujemy na kształt kuli i zamrażamy na 2- 4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy osobno placki na blasze.Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde ale po 2 dniach rozpływają się w ustach. Ochłodzone placki przekladamy powidłami lub galaretką.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: