RSS Feed

Czekoladowe ciasto Maleny

Składniki

ciasto:

225 g gorzkiej czekolady
140 g margaryny lub masla
180 g cukru
100 g maki
4 jajka
4 lyzki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia
50 g kwasnej smietany

masa:

150 g smietany slodkiej
275 g posiekanej gorzkiej czekolady

posypka:

50 g posiekanej bialej czekolady

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzac do 175°C. Tortownice o srednic< 24 cm wylozyc papierem do pieczenia a boki posmarowac tluszczem.

2. Czekolade i maslo rozpuscic w garnku (na malym ogniu). Cukier dobrze zmiksowac z jajkami, dodawac powoli make wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszac. Nastepnie dodajemy rozpuszczona czekolade a na koncu kwasna smietane.

3. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy a nastepnie polewamy polewa i posypujemy posiekana biala czekolada.

4. Polewa: smietane podgrzewamy powoli, dodajemy posiekana czekolade i ja rozpuszczamy.

Ciasto te mozna rowniez upiec w blaszcze o wymiarach 30/40. Przypomina ono brownies, gdyz jest rowniez wilgotne i scisle. Masa jest rowniez nie za sztywna tylko kremowo-miekka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: