RSS Feed

Papryka faszerowana soczewicą

Składniki

4 dorodne papryki
2 garści zielonej soczewicy
1 garść owsa(mozna go od niedawna dostac w sklepach)
Ma podobno cudowne wlasciwosci antycholesterolowe
1 czuszka
1 nieduza cebula
5 duzych pieczarek
majeranek, mielony kminek , sól,(najlepsza niskosodowa) pieprz
bulion warzywny, moze byc z kostki
dla nieortodoksyjnych odrobina drobno pokrojonej nie za tłustej kiełbaski
garśc posiekanej natki pietruszki
Dla koneserów odrobina oleju lnianego.
Jesli używacie rosolków z kostki, lub w proszku- polecam te ze sklepów ze zdrową zywnoscia- sa bez soli, i bez żadnych konserwantów.

Przygotowanie

Soczewice przepłukać i połaćzyc z owsem.Zalać wodą na 2 cm nad poziomem ziarenek.Dosmaczyc sola, pieprzem, lub dodac rosołek warzywny.Gotowac ok 1/2 godz do całkowitej miekkości.
Potem zakryć szczelnie i odstawić do napęcznienia.
Na patelce zeszklic cebulkę(nieortodoksi moga dodac odrobine pokrojonej drobno kiełbaski), posiekane pieczarki, i drobniutko posiekaną czuszkę.Poddusić, odparować.
Obie masy po przestudzeniu wymieszać.Doprawić majerankiem , kminkiem, sola i pieprzem.Dodać natkę pietruszki.
Nadziewać tym pozbawione łebków papryki. Przykryć papryki odkrojonymi czapeczkami i wstawic do żaroodpornego naczynia. Podlać rosolkiem i zapiekac ok 30 minut.
W razie wyparowania rosołku z naczynia uzupełnic go.
Zajadac.
To danko dla wegetariańców i dla dbających o serduszko
Uwaga dobre (i zdrowsze)sa polane łyżeczka oleju lnianego. Ten zapach….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: