RSS Feed

Lody kremówkowe

Składniki

SKŁADNIKI:

1 szklanka śmietanki kremówki
4 jaja
8 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do smaku:
4 łyżeczki kakao
bakalie
czekolada
owoce

Przygotowanie

WYKONANIE: Przed rozbiciem, jajka zanurzyć na około 10 sekund we wrzącej wodzie. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka z cukrem. Ubić śmietanę. Dodać cukier waniliowy. Całość wymieszać razem. W zależności od smaku, jaki mają mieć lody, dodać w tym momencie bakalie, czekoladę, owoce lub kakao. Wlać powoli do formy. Nie mieszać. Wstawić do zamrażalnika aż do zastygnięcia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: