RSS Feed

Inna wersja naleśników z jabłkami

Składniki

-2 szklanki mąki
-2 jajka
-2 łyżki oliwy
-szczypta soli
-1 szklanka mleka (lub trochę więcej, gdy mąka będzie za sucha)
-3 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety)
-2 łyżki soku z cytryny wymieszanego z łyżką płynnego miodu
-tłuszcz do smażenia
-cukier puder
-cynamon

Przygotowanie

Przygotować ciasto: do głębokiej miski wsypać przez sito mąkę, dodać pół szklanki mleka, roztrzepane jaja, sól i oliwę. Ucierać ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie dodawać małymi partiami pozostałe mleko (jeśli trzeba, dodać go więcej niż jest w przepisie). Dobrze wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.Z umytych, obranych ze skórki jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić je w krążki tak cienkie, jak kartka papieru. Ułożyć je na talerzu, posypać 2 łyżkami cukru pudru i polać sokiem z cytryny z miodem. Podobnie jak ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlewamy niewielką ilość ciasta i formujemy (ruszając patelnią) naleśnik. Na każdy nakładamy 4 krążki jabłek. Gdy spodnia strona naleśnika dobrze się zrumieni, przerzucamy go na drugą stronę i dosmażamy. Najlepiej smakują prosto z patelni, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.Z podanej porcji wychodzi ok.20 naleśników.
Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: