RSS Feed

schabowy kwiat z pieczarkami

Składniki

Składniki na 1 kwiat:

1 kotlet schabowy(110-120g)
2 plastry boczku
1-2 łyżki pieczarek smażonych z cebulą (5dkg pieczarek,1 bardzo mała cebulka, ew.1-2 dkg startego sera żółtego)
sól,pieprz,vegeta do smaku

Przygotowanie

Każdy kawałek mięsa zapakować w folię i rozbić bardzo cienko. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoty kolor ,dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić,aż wyparuje woda. ( można opcjonalnie dodać troszkę śmietany 30 %, a na samym końcu troszkę startego sera żółtego) Płat mięsa posypać solą i pieprzem na środku położyć boczek,a na boczku usmażone pieczarki z cebulą. Mięso starannie zwijamy w kulkę ,tak aby składniki nam nie wypadły ze środka. Na wierzch dajemy plaster boczku. Całość obwiązujemy bawełnianym sznurkiem,aby powstał kwiat,tak jak pakujemy prezent.(Tak przygotowane mięso można dać do marynaty zrobionej z oleju, sosu sojowego,soli,pieprzu,papryki,czosnku,majeranku itp ) Kwiaty obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy delikatnie rosołkiem lub wodą i pieczemy w 200 stopniach ok.40-50 min.( do godziny )
Jeżeli danie przygotowujemy dla więcej osób to dzień wcześniej obsmażamy,a na drugi dzień ściągamy nici wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy rosołkiem i pieczemy w piekarniku.

Uwaga:
Zamiast plastrów boczku można użyć plastry szynki, uzyskamy inny smak kwiatów.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: