RSS Feed

Patisony faszerowane

Składniki

6 średniej wielkości patisonów
0,5 kg mięsa mielonego
125 g ryżu
cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
natka pietruszki
sól, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie

Patisony umyć, ściąć wierzch, wydrążyć środek, obrać ze skórki. Środek delikatnie obsypać warzywkiem, wstawić do blaszki w której będą się piekły.
Ryż ugotować prawie do miękkości. Cebulkę podsmażyć na patelni. Do mielonego mięsa dodać ryż, cebulkę, posiekany czosnek, trochę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy – wedle gustu. Farszem napełnić patisony. Piec około godziny. Podawać z sosem pomidorowym.

* do blaszki w której piekę patisony wlewam odrobinę wody z dodatkiem warzywka
* nie mogę podać dokładnego czasu i temperatury pieczenia, bo w swoim elektrycznym piecyku nie mam takich danych. Piekę zawsze “na oko”, w zależności od wielkości patisonów
* w ten sam sposób faszeruję rónież kabaczki
* zachęcam, póki sezon patisonowy w pełni😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: