RSS Feed

coś z niczego – napój jabłkowo-mietowy

Składniki

obierki i gniazda nasienne jabłek (do szarlotki zużywam około 1,5kg jabłek)

gałązka mięty lub torebka ekspresowej herbaty mietowej

3-4 łyżki cukru

Przygotowanie

obierki i gniazda nasienne jabłek czyli to co trafia do śmieci (dodam że jabłka obieram obieraczką do jarzyn więc skórka jest cienka) zalewam 2-2,5 litra wody i gotuję około pół godziny – ponieważ w garnku znajdują się wszystkie resztki jabłek wraz z pestkami ugotowany wywar z jabłek ma lekko różowy kolor

wyrzucam resztki jabłek wyłąwiając je łyżką cedzakową, na garnku kładę sitko tak aby było zanużone w płynie na sitku kładę świerzą lub suszoną gałązkę mięty albo torebkę herbaty mietowej i gotuję jeszcze 15 minut

doprawiam cukrem do smaku wg mnie około 3-4 łyżki – ale każdy ma swój smak

przelewam do dzbanka przecedzając resztki przez sito i gotowe

podobnie postępuję gdy gotuję jabłka na deser ale wówczas jabłka gotuję w garnku a obierki leżą na sicie zanużonym w wywarze w tym przypadku nie ma juz problemu przecedzania

wywar doprawiam cukrem na koniec gdyż gdy zrobisz to na początku obierki wchłoną część cukru i zużyjesz go dwukrotnie więcej a przecież ma to być coś z nniczego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: