RSS Feed

Placek orzechowy inaczej miodownik

Składniki

Ciasto:

1/2 kg mąki
1 kostka masła (20 dkg)
15 dkg cukru
2 jaja
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody

Krem:

1/2 litra mleka
6 łyżek kaszy manny
1 kostka masła
4 łyżki cukru pudru ( można więcej zależy od upodobania smakowego)
zapach rumowy lub arak

Masa orzechowa:

25 dkg orzechów
5 dkg cukru
10 dkg masła
2 łyżki miodu

Przygotowanie

Ciasto:

Miód i sodę rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka.
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ciasto wałkować i piec w formie prostokątnej około 20 minut każdy w temperaturze 180 stopni. Na ostatni rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechową i upiec.

Masa orzechowa:

W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem dodać pokrojone orzechy. Podgrzać cały czas mieszając.

Krem:

Ugotować kaszę mannę w mleku. Ostudzić, zmiksować masło, dodać kaszę dodać cukier puder do smaku, zapach.
Przełożyć placki, placek orzechowy ma być na wierzchu, dobrze docisnąć.
Najlepszy dopiero na drugi dzień jak placki zwilgotnieją od kremu.
Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: