RSS Feed

Zapiekanka z kalafiora

Składniki

– 1 duży lub 2 małe kalafiory,
– kabanoski (ilość dowolna – conajmniej 4 szt.) lub inna sucha wędlinka,
– 3 jajka,
– 20 dkg żółtego sera – twardego,
– szklanka śmietany – 18%,
– przyprawy dowolne (np. czosnek w proszku, chili, sól…),
– bułka tarta,
– masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie

Kalafior ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, do momentu, aż będzie lekko twardawy. Następnie trzeba go ostudzić, w tym czasie kroimy wędlinę na cienkie plasterki, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, śmietanę ubijamy z jajkami dodając przyprawy. Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy bułką tarta i układamy warstwy kalafiora na przemian z kiełbaską – posypując serem i lekko polewając mixem śmietanowo – jajecznym. Ostatnia warstwa to wędlina, na nią lejemy resztę jajek, posypujemy serem i tartą bułką. wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i zapiekamy ok. 30 min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: