RSS Feed

kwaśnica z kminkiem

Składniki

700 g żeberek wieprzowych
150 g surowego wędznego boczku
500 g kisznej kapusty
1 marchew
1 mała pietruszka
pół małego selera
6 średnich ziemniaków
1 łyżeczka kminku
liść laurowy
sól
pieprz

na zasmażkę:
1 łyżka mąki
1,5 łyżki masła

Przygotowanie

Żeberka opłukać, zalać 1,5 litra wody, dodać boczek, kapustę, umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, płaską łyżeczkę soli, liść laurowy i kminek. Gotować do miękkości żeberek (ok. 1,5 godziny). Dziesięć minut przed końcem dodać ugotowane osobno, obrane i pokropjone na ćwiartki ziemniaki oraz zasmażkę, przygotowaną następująco: mąkę wsypać na rozgrzaną patelnię, kiedy tylko zacznie ciemnieć, dodać masło, jak masło się rozpuści, zasmażka jest gotowa.

Zupę doprawić solą i pipeprzem, taką kwaśnicę jadam z w beskidach.
Można nie dodawać zasmażki wtedy zupa jest lżejszaQ

Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: