RSS Feed

Fałszywe muchomorki i inne grzybki

Składniki

10 jajek przepiórczych
10 pomidorków cherry
2 łyżki serka twarogowego z ziołami np. Ostrowia
10 małych, podłużnych ziemniaczków
10 marynowanych kapeluszy małych kań albo innych grzybków, ale muszą mieć taki dzwonkowaty kształt.
1 łyżka bardzo gęstego majonezu
kilka liści sałaty
po kilka gałązek natki pietruszki, selera naciowego, szczypiorku

Przygotowanie

Potrzebujemy tyle sztuk jajeczek i pomidorków oraz ziemniaków i marynowanych grzybów ile chcemy mieć fałszywych grzybków. Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy 15 min w osolonym wrzątku, studzimy, obieramy ze skórki Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Pomidorki przycinamy od spodu i wydrążamy środek malutką łyżeczką. Grzyby marynowane, najlepiej małe kanie, dokładnie osączamy. Jajeczka leciutko przycinamy od szerszego końca, przycinamy też z jednego dłuższego końca ziemniaki, tylko tyle żeby stały. Ustawiamy je na półmisku przybranym sałatą i liśćmi pietruszki. Każdy wydrążony pomidorek wypełniamy serkiem ziołowym i nakładamy na jajeczko. Na powierzchni pomidorków, przy pomocy wykałaczki, robimy kropki z twarożku. Na ziemniaki, oprószone solą, nakładamy kapelusze marynowanych grzybów posmarowane od wewnątrz majonezem. Podajemy na przystawkę albo jako dodatek do wędlin i pieczonych mięs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: