RSS Feed

Ciasto kruche z kokosem i jablkami

Składniki

Skladniki na ciasto kruche:
4 zoltka
2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
3/4kostki masla
1proszek do pieczenia maly
1/2butelki smietany kwasnej(poniewaz malo kiedy sie zdarza smietana w butelkach ja daje kubeczek smietany taki 200gram)

Skladniki na mase kokosowa:
3/4 szklanki cukru
200gram kokosu
4 bialka

Jablka dowolna ilosc

Troche czekolady do popisania ciasta
(przelicznik-1 szklanka to 250ml, a kostka masla badz margaryny to 250gram)

Przygotowanie

Sposob wykonania ciasta:
Maslo cukier zoltka wyrobic na mase ,dodac make,proszek i smietane i wyrobic recznie.Ciasto wylozyc na blache.Na ciasto kladziemy potarte i odcisniete jablka dowolna ilosc ale tez nie za grubo.

sposob wykonania masy kokosowej:
Bialka ubijamy z cukrem na sztywna piane mikserem badz tez recznie.Do ubitej piany dodac kokos i rekami go delikatnie wymieszac z piana.
Mase kokosowa kladziemy na potarte jablka.Wlozyc do piekarnika piec w 175 stopniach ponad godzine to zalezy od pieca.Najlepiej sprawdzac patyczkiem czy sie upieklo.Po wystygnieciu popisac ciasto rozpuszczona czekolada.

Ten przepis mam w swoim zeszycie od dobrych 12-13 lat nie pamietam skad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: