RSS Feed

Makowiec na biszkopcie bez pieczenia

Składniki

Ciasto:
biszkopt wg.własnego przepisu na tyle wysoki żeby przekroić na pół.Masa makowa:
3 szkl.maku1 szkl.cukru1 kostka Palmy3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejolejek migdałowybakalie
Śmietanka:
2 śmietanki 30%3 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynyPolewa czekoladowa:
1 czekolada gorzka

Przygotowanie

Upiec biszkopt wg. własnego przepisu.Po przestudzeniu
przekroić na dwie części na spód grubszą.

Tłuszcz i cukier rozpuścić,dodać uprzednio zaparzony i dwukrotnie zmielony mak,cały czas mieszać aby nie przywarł do dna dodać po kolei żółtka,bakalie,olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną.
Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy,mieszać jeszcze chwilę aby masa się zagotowała i białko "ścieło"

Lekko przestudzić,wyłożyć na biszkopt.

Śmietanke ubić z cukrem i rozpuszczoną żelatyną,wyłożyć na mak,przykryć drugim biszkoptem.

Rozpuścić czekoladę i polać ciasto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: