RSS Feed

Piernik

Składniki

250 g masła
2 szklanki cukru
5 łyżek miodu
3 łyżki powideł
3 jajka
4 szklanki mąki
0,5 litra mleka
2 łyżeczki sodki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do pierników

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z dwoma szklankami cukru, dodać powidła, żółtka, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i dobrze utrzeć. Dodać mąkę oraz mleko zmieszanę z sodą, a na końcu ubitą pianę z białek.
Piec w temperaturze 160 stopni a w połowie pieczenia temperaturę podwyższyć na około 180 stopni. Pieczemy godzinę (czasami nawet dłużej)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: