RSS Feed

Zapiekanka

Składniki

200 g makaronu penne
1 opakowanie mieszanki warzyw (mrożone)
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki ostrej musztardy (np. kozacka, czarcia)
2 łyżki ketchupu
sól, pieprz- do smaku
1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Makaron gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na brytfankę, dodajemy mrożone warzywa, pieczemy w temp 180° przez ok 15 minut. Podczas pieczenia robimy sos: śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą, ketchupem i przyprawami. Zapiekankę wyciągamy polewamy sosem, posypujemy posiekaną natka i koperkiem i dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut. Smacznego.

*zamiast makaronu można użyć ziemniaków pociętych ze skórką na plasterki.
** skład przepisu można dowolnie zmieniać wg upodobania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: