RSS Feed

Schab nadziewany mięsem z sosem wg M&Ł

Składniki

1 kg schabu
200 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowe
połowa ostrej papryczki czerwonej
2 ząbki czosnku
warzywko
pieprz, tymianek, papryka słodka, czosnek granulowany
2 łyżki oliwy z oliwek
mąka
worek do pieczenia

Przygotowanie

w schabie robimy możliwe największą dziurę na farsz (nie na wylot, tylko z jednej strony) mięso mieszamy z posiekaną papryczką i czosnkiem, przyprawiamy dość ostro, mieszamy do schabu wkładamy farsz do kubka wlewamy oliw, warzywko, paprykę słodką, czosnek granulowany, tymianek, pieprz, dolewamy 2 łyżki wody, mieszamy nadziany schab wkładamy do worka do pieczenia, wlewany zalewę i rozcieramy po całym schabie układamy schab w worku na blaszce tak by stał na sztorc (dziurą z farszem do góry) zapobiegnie to wypłynięciu farszu podczas pieczenia pieczemy schab w temp. ok. 190oC przez ok. 70 min. schab przekładamy na półmisek, natomiast wytopiony tłuszcz zlewamy do rondelka dodajemy do tego tłuszczu szklankę wody i zagotowujemy, następnie w razie konieczności doprawiamy do smaku zagęszczamy sos łyżeczką maki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (można też zrobić zasmażkę)

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: